Riga Arena bude připravena

Lotyšsko se se svými 2 350 000 obyvateli nemůže srovnávat s velikostí Česka, přesto vše nasvědčuje tomu, že své první hokejové MS uspořádá včas. My jsme jako jediná země museli žádat o odklad.

 
 

prolog

K následujícímu rozhovoru došlo zcela neplánovaně. Může za něj vichřice nad Finským zálivem, kvůli které jsme přeplavbu museli odložit o 13 hodin. Tím se náš cestovní plán ocitl v troskách. Odpoledne jsme pak zabloudili do Rigy a rozhodli se podívat na stavbu hal. Když jsme staveniště hlavní haly našli, nepustili nás tam, neměli jsme bumážku. Vyzvěděli jsme, že dostat ji můžeme na ředitelství. Tak jsme tam neohroženě vyrazili, bylo to asi dva kilometry daleko.

Západní průčelí, noční pohled

Mezitím se setmělo a už jsme nedoufali, že se s námi někdo bude bavit. Leč, v Lotyšsku si hostů z Česka dovedou vážit, a tak jsme se v pozdním odpoledni ocitli v kanceláři ředitele stavby rižské areny.

Ačkoliv jim pracovní doba končila, ujali se nás půvabná paní Ilona Platonovová, marketingová manažerka, a pan Riho Remmel, ředitel projektu Arena Riga. Stavbu provádí lotyšská firma Merks, a právě v budově ředitelství jsme natočili následující rozhovor.

portrét
Riho Remmel
Project Manager "Arena Riga"
portrét
Ilona Platonova
Marketing and Sales Manager
Šéfové

Těmto dvěma lidem, kteří nám (přes nepochybné pracovní vytížení) věnovali více než dvě hodiny svého času, děkujeme za tuto zajímavou reportáž.

sever

interview na ředitelství

Otázka: Slýcháváme u nás občas pochybnosti, že se haly nestihnou dostavět v termínu. Jsou takové obavy na místě?
Riho: S termíny a jejich dodržením nebude žádný problém. Stavba bude dokončena 1.2.2006. První akce pro veřejnost zde bude 18.února, kdy zde proběhne slavnostní koncert na počest 70. narozenín slavného lotyšského skladatele Raimondse Paulse.
Ilona: Kromě toho zde v půli března přivítáme Chrise Rea a Depeche Mode. V čem tedy vidíte problém?
Riho: První zápas MS bude 5.května, takže času máme opravdu spoustu.
Otázka: Jaké jsou celkové náklady?
Riho: přibližně 30 milionů Euro.
Otázka: Kdo je investor stavby?
Ilona: Merks. Je investorem i současným vlastníkem haly. Je to lotyšská společnost, ale je 100% vlastněná estonskou akciovou společností Merko.
Otázka: V této hale se budou hrát všechny důležité zápasy?
Riho: Na šampionátu se bude hrát 56 zápasů. (jako každý rok, pozn. aut.) Z toho 33 se bude hrát zde, 23 v malé hale "Skonto" (která je jen 800 metrů nedaleko). Všechny vyřazovací zápasy se budou hrát ve velké hale.
Otázka: V pražské Sazka Areně hraje své zápasy extraligová Slavia, jaké to bude zde?
Riho: Zdejší nejpopulárnější a nejsilnější tým je "Riga 2000", kde hraje legendární Arturs Irbe. (pozn.aut: právě přestupuje do Salzburgu) Má vlastní stadion s kapacitou 1000 míst. Očekáváme, že vyřazovací boje a finále zdejší soutěže bude chtít hrát u nás, protože zájem o hokej je v Lotyšsku velký.
Požadavek IIHF je ten, že hlavní hala pro MS musí mít nejméně 10000 míst. Pro malé Lotyšsko (2 350 000 obyvatel) je to hodně.
Otázka: Víme, že v lotyšsku jsou hodně navštěvovány přípravné mezistátní zápasy. Budou zde nějaké před MS?
Riho: Ano, zatím máme jisté, že k nám přijede Rusko, Finsko a Švýcarsko.
Otázka: Ve Skonto Areně nebude žádný hokej?
Riho: Skonto není hokejová hala. Je to tréningové zařízení pro fotbal. Jen pro účely MS 2006 bude dočasně adaptováno jako provisorní hokejová hala. Je to takový velký plechový hangár, který využívá fotbalový tým Skonto Riga.
Ten má ovšem i normální otevřený stadion s kapacitou 7000 diváků.
Otázka: Kolik očekáváte fandů z Lotyšska, a kolik ze zahraničí?
Ilona: organisační výbor MS věří, že 30% diváků přijede ze zahraničí. Ale absolutní počty zatím nikdo neodhaduje. Ostatně, není to naše starost, my halu jen stavíme. Těžko odhadnout, kolik třeba přijede Rusů, kteří to sem mají blízko.
Riho: Víme, že v Česku padl absolutní rekord v počtu návštěvníků, přes půl milionu, Ale musíme vzít v úvahu, že vaše hala má kapacitu 18 tisíc, naše jen deset. Takže celkové číslo bude určitě nižší.
Otázka: Má Riga dostatek ubytovací kapacity?
Ilona: Nejsme cestovní kancelář, ale věřím, že ano. I když vždy můžeme namítnout, že více by bylo lépe.
Otázka: Co byste nabídli jako největší lákadlo pro české fanoušky?
Riho: Stejně dobré pivo jako u vás! (smích) Dobrý důvod přijet.
Ilona: Myslím, že turisté z Česka mohou bez obav přijet před i po MS, protože Riga nabízí spoustu pozoruhodností a je krásná. Vím že Praha je nádherné město a Sazka Aréna je jediná a nejdražší v Evropě. Obávám se, že naše arena nemůže ohromit rozměry, je menší, ne tak okázalá. Ale je stavěna podle nejmodernějších trendů a vyhoví všem nárokům. Ve městě samotném si každý může vybrat, je zde mnoho architektonických skvostů, ale například i lázně.
Riho: Musím říci, že jsem zde také cizinec, jsem z Tallinu, a proto mluvím objektivně. Město má svébytnou, dobře udržovanou architekturu, a tím je jedinečné a velmi pěkné.
Otázka: Jaké předpokládáte zvýšení cen během MS?
Riho: Je logické, že se zvýší. Mohu to srovnat s Helsinkami. Během MS 2003 se cena pokoje v Holliday Inn zvedla na 290 euro, běžná cena je 120-140 euro.
Ilona: Pivo v hospodě stojí v Rize okolo 1 lotu, což je asi 1.4 euro. Během MS to v okolí haly bude možná 2-3 euro.
Otázka: V Sazka Areně vyšlo najevo, že z některých míst nahoře není na led vidět tak, jak by mělo. Nehrozí to i v Rize?
Riho: V propagačních materiálech si můžete přečíst, že architekti haly jsou Kanaďané, kteří navrhli spoustu arén v severní Americe. Momentálně renovují Madison Square garden. Firma SCI má naši plnou důvěru.
Výrobce sedaček je Audience systems, vybavuje největší haly v Evropě a zaručuje bezchybný výhled.
Přestože hala je stavěna jako multifunkční, prioritu při jejím návrhu měl hokej s ohledem na MS.
Ilona: Odborníci z "Audience systems" změřili každý metr čtvereční hlediště. Podle jejich slov má Riga Arena nejlépe postavené oblouky, nejsou zde žádné mrtvé úhly, slepá místa. Ať sedíte na jakémkoliv místě, máte vždy výhled na 100% ledové plochy.
Alec natočil a sestříhal z rozhovoru i z následné exkurse pár záběrů (13MB)

navigační větev

OHF.cz > pohled pod led > Riga Arena 2005
© OHF 2005
Většina fotek, text, grafika a XHTML
Roj

spoluautoři

David (otázky)
Mára (fotky)
Alec (video)
 
 
 
 
 
Pohled na jihovýchodní oblouk z výšky klubového patra. Povšimněte si střechy, tvořené obyčejnou příhradovou konstrukcí.
 
 
 
 
 
 
 
 

exkurse do haly

Poté jsme se vyrazili na vlastní oči přesvědčit o jejich slovech. Byla už tma, ale na hale se stále pracovalo a tak byla pracovně osvětlená. Ochota vedení stavby byla obdivuhodná a kontrastovala s tím, na co jsme byli zvyklí z domova. Směr prohlídky stavby jsme si určovali my, nic před námi nebylo zatajováno ani schováváno, všechny případné dotazy zodpovězeny. Až na jediný. V propagačních materiálech je kapacita haly uváděna na 12500 míst. Naši hostitelé hovořili o deseti tisících. Bohužel jsme si tohoto rozporu včas nevšimli, abychom vše uvedli na pravou míru.

Na toaletách budou oranžové obklady. Jedna z mála příležitostí, odhadnout finální barvu interiéru haly.

Hala leží na otevřené pláni asi 4 km od centra Rigy, nedaleko řeky Daugavy. Ledová plocha je orientována od severu k jihu. Jižní část ochozů bude teleskopicky zasouvací, aby zde bylo možno postavit pódium pro koncerty. Hlavní vchody do haly jsou na západě a východě, tedy pomyslně na "červené čáře".

Východní foyer třetího podlaží je trochu stísněný.

Ochozy mají 3 podlaží. Ledová plocha je na úrovni okolního terénu. To je dnes spíš neobvyklé, u většiny současných hal je led pod úrovní terénu a přízemí haly je horní úrovní spodních sektorů hlediště. V Rize do spodních ochozů vystoupíte po několika schodech. Tím se trochu ušetří místo, protože přístupové otvory v ochozech tím mohou být nižší, než při vodorovném vstupu.

Druhé podlaží je klubové. Je v něm 43 skyboxů (polovina je již zamluvená) a na jihu velká VIP restaurace s výhledem na led. Důležitý detail: Výška klubového patra zabírá pouhé 3.5 metru výšky hlediště. Riho i Ilona nám během prohlídky zdůrazňovali, že hala byla stavěna především pro běžné diváky, nikoliv pro VIP. S trochou hořkosti jsme vzpomněli na vysočanskou halu, kde VIP zabíra dvě patra a tím okolo osmi metrů výšky. Rižské klubové patro má 800 míst v ochozech a skyboxech, 300 míst v restauraci.

Jižní strana haly bude mít teleskopicky zasunovací řady, pro případ konání koncertů. Vjezd vpravo má výšku pro příjezd kamionů na plochu. Ve druhém podlaží je velká VIP restaurace.

Třetí podlaží je "galerie". Nejhornější řady za brankami mají být sektory k stání, což ocení vlajkonoši a bubeníci. Naši hostitelé nelhali. Prolezli jsme hlediště úplně celé a zvláště jsme se soustředili na místa, odkud víme, že bývá problém. Nic. Opravdu bylo vidět odevšad i k bližšímu mantinelu (který zde ovšem ještě nebyl postaven). Snažili jsme se to zachytit na fotografiích. Koridory a foyer je ve třetím patře poměrně úzký na východní straně. Ilona si toho byla vědoma a zdůvodňovala to snížením nákladů. Ale ujišťovala nás, že rozmístění bufetů bude vymyšlené tak, aby zácpy nevznikaly.

V horním patře budou 3 stálé občerstvení, v dolním 5. Zbytek obstarají pohyblivé stánky. Když jsme u těch nákladů, opakuji, že celá tato stavba bude stát 30 milionu euro (!), srovnáme-li to s Vysočanskou halou, kde se cena odhaduje na 230 milionu euro... laik žasne, odborník ví své. Naši hostitelé ta čísla dobře znají a měl jsem intensivní dojem, že se musí trochu přemáhat, aby nedávali najevo své veselí více, než by se slušelo. Zmínka o "nejdražší hale v Evropě" jim ovšem do natáčeného rozhovoru pronikla, půvabná paní Ilona je diplomatka, která umí říci, co je potřeba.
Můžeme se utěšovat myšlenkou, že jsme bohatý stát s vyspělou sportovní ekonomikou. Pro lepší pochopení prozkoumejte srovnávací tabulku nákladů na jednoho diváka v jiných stavbách.

Hala zatím nemá hlavního sponsora, který by jí propůjčil jméno, a podle našich přátel ho do MS ani mít nebude, i když se s několika partnery jedná. Čili můžeme počítat s provisorním názvem "Arena Riga".

Severovýchodní
oblouk. Za brankami
jsou galerie vyssí. Horní řady
mají zůstat jako sektory k stání.

Srovnávací tabulka

Náklady na nedávno dokončené, či právě stavěné stadióny.
nákladypočet místnáklady
na místo
Praha - Sazka 1)
7 000 000 000 Kč17 300 462 428 Kč
Arsenal - Ashburton Grove 2)
500 000 000 €  60 000 250 000 Kč
Mnichov - Allianz Arena
350 000 000 €  66 000 160 000 Kč
Liberec - Tipsport
538 000 000 Kč6 900 78 000 Kč
Latvija - Riga
30 000 000 €  12 500 72 000 Kč
1) Odhady se různí, toto je střed.
2) Projekt nového stadionu Arsenalu je součástí velmi rozsáhlé přestavby "půlky Londýna", která zahrnuje 2000 nových bytů a celkem má stát přes miliardu €

Stav rozestavěnosti.

Nejlépe je to vidět z fotografií. Betonový skelet je zcela dokončen, 1.prosince se začnou osazovat sedačky, nejdříve nahoře, postupně i dole. Betonová plocha s chladicími trubkami je hotová, eskalátory zatím nikde. V toaletách jsou už oranžové obklady. Velké pozemní parkoviště je vyasfaltováno.

Mohu-li skromně odhadnout, práce postupuje přesně podle harmonogramu a není důvod se domnívat, že arena nebude hotová v termínu, jak je naplánováno, tedy 1.února.

hala Skonto

Skonto hala uvnitř

Poté, co jsme se s našimi hostiteli rozloučili, vyrazili jsme k hale Skonto. Do naší výpravy jsme si mysleli, že to bude novostavba menší hokejové haly, ale Riho nás už v kanceláři vyvedl z omylu. Zamířili jsme tam, je to skoro na dohled od hlavní arény, jihovýchodní směr, blíže k centru.

"Plechový hangár" přiléhá k chodníku na ulici s městskou zástavbou. Uvnitř je umělý forbalový trávník a když jsme nahlédli dovnitř, viděli jsme, že hala je skutečně využívána fotbalisty. Rozměny toho hřiště se mi zdály menší, než je standardní plocha, a nikdo z nás si nedovedeme představit, jak se do hangáru vejde kluziště + 5000 diváků. Ale věříme, že Lotyši si s tím nějak poradí.

Pořadatelé slibují. že mezi oběma halami bude v průběhu MS vybudována "fanstreet", tedy to, co známe dosud pod označením fanďák a co fakticky neexistovalo v Praze. Tedy místo, kde mohou fanoušci trávit celý den, kde mají dost jídla a pití (bez žetonů a plotů), kde se mohou dívat na hokeje, všetně těch zápasů, co probíhají v jiných městech.

Což ovšem v Rize neplatí, zde je celé MS soustředěno do oblasti 1km2 a přebíhaní z hokeje na hokej se určitě zařadí mezi oblíbene fanouškovské disciplíny. Těch 800 metrů je na proběhnutí se tak akorát, po cestě si jistě každý dá nějaké to osvěžení.

pre-epilog

Má-li v Čechách někdo k Lotyšům přezíravý postoj, mýlí se. Hokejově jsme o třídu lepší, ale v oblasti pořadatelství to může být docela dobře naopak. Naše až dojemná starost o to, zdali to dokážou, pramení z pocitu vlastního másla na hlavě. Nebo je uměle vyvolávaná? Bůh ví, kým.

Lotyši jsou na své první pořadatelství velmi hrdí a budou chtít světu ukázat, že se této výzvy zhostí se ctí. A já jim věřím.