OHF logo

Ptejte se

Zde dávejte náměty, které Česťa odpoví.
Bude-li to stát za to, Česťa to rozebere a budou z toho články na OHFku.
Týká se hokejových pravidel,
reakce na události týkající se práce rozhodčích a podobně.

Kdo je Česťa?

Čestmír Spravedlivý je hokejový rozhodčí s extraligovou licencí, pískající hokej v Česku.
Snaží se o lepší vzájemné pochopení a širší povědomí o hokejových pravidlech.
Ze zřejmých důvodů si přeje zůstat inkognito.
Nepátrejte, neprozradíme :-)

Ohlasy

Nejnovější
Levostranný styl
nahoru 

Plus/Mínus

Aktuálně k datu:
27.01.2021 - 15:52
(1194 dní)
smithio34ga1134@yahoo.com
plus
od markus

Diskusní fóra


Znojmo
Beroun
Brno
České Budějce
Hradec Králové
Chomutov
Jihlava
K. Vary
Liberec
Litvínov
Ml. Boleslav
Opava
Pardubice
Plzeň
Prostějov
Slavia Praha
Třebíč
Třinec
Vsetín
Zlín
Valid CSS!

Otázky
pro
Česťu


05.05.2024
Otázka, namět:
Nick:

Mejl:

23.03.2006 - 12:04:25
dr.karel
to Suter: No hovadina je to pěkná. :-)) Ale stát se to může (spíš v žáčkách). Řekl bych jednoduchý matematický problém - 0 dělit 0 nelze. :-))
19.03.2006 - 0:07:41
Suter
4 Paja: vysvetlimu to takto: ofsajd je vtedy, ked stoji tam, kde nema.
19.03.2006 - 0:06:54
Suter
Teda ja viem, ze je to hovadina a ze moja otazka je skor z radu cisto teoretickych, ale fakt by ma zaujimalo, aku percentualnu uspesnost ma brankar, ked nanho v celom zapase nejde ani jedna strela. Vie mi niekto s tymto problemom pomoct? Diki
24.02.2006 - 11:25:09
Paja Pavel.Suda@seznam.cz
Jak nejlépe vysvětlím co jeto ofsajd(potřebuju to ve fotbale rychle prosím). PS:já vím co toje ale nevím jak to mám vysvětlit dopělému člověku, který to neví.
23.02.2006 - 10:44:25
dr.karel
Suter: Upřímnou soustrast. Ne, že bych teda včera fandil Slovensku, ale když zrovna nehrají s Čechy, tak jim fandím. Njn, OH a MS začínaj ve čtvrtfinále, skupiny jsou jen takové příteláky na sehrání.
20.01.2006 - 15:53:08
Jan
vymysli natpis pro Sam doma
13.01.2006 - 13:52:01
Suter
Sgt.Pepper... diki za odpoved.. tiez som s myslel, ze by to tak nejak malo byt..... je jasne, ze rozhodca porusil pravidla.... jedine, co ma na tom tesi, je to, ze ten gol uznal pri avizovanom vyluceni domaceho, teda nasho hraca :o)
12.01.2006 - 11:53:12
dr.karel
Sgt. Pepper: Koukám, že už na Tebe Česťa ani nereaguje. :-))) Upřímně řečeno, ani se mu nedivím, Zdeňku. Jinak taky hodně štěstíčka, a hlavně to zdraví. :-)) Jo, a taky gratuluji k funkci. :-))
08.01.2006 - 15:48:15
Sgt.Pepper
Tak už se zase ozývám :-))
To fanousek :
zřejmě máte na mysli soutěž zvanou minihokej (tam musí i podle toho nastupovat pravidelně na led)
To Česťa2, dr.karel :
Chlapci už ani zahajovací pětky se neoznačují - pravidlo zrušeno v roce 2002. Je stanoveno pouze, že první dva řádky jsou vyhrazeny pro brankáře.
Sorry, ale Česťo2 jdi se zahrabat :
1) když musíš po odpovědi dlouho pátrat
2) po tom dlouhém pátrání podáš stejně špatnou informaci
3) vezmi s sebou i svoje kamarády extraligové rozhodčí, rozhodčí na vyšší úrovni i Pavla Halase - takovou "odbornost" bych od nich nečekal
4) bohužel od tebe tuto "odbornost" již očekávám
To Suter :
Ten rozhodčí musel být naprostý diletant ! !
Pravidlo 514 - Ukládání trestů :
c) Jestliže poté, kdy hlavní rozhodčí vztyčil paži, dostane neprovinivší se družstvo jakýmkoli způsobem branku, branka nebude uznána a uloží se trest obvyklým způsobem.
Vysvětlivka 2. Jestliže je v době, kdy rozhodčí signalizuje trest, avšak předtím, než zapíská, kotouč dopraven do branky neprovinivšího se družstva, branka nebude uznána a uloží se signalizovaný trest.
Ještě pro upřesnění - často se okolí rozčiluje, že rozhodčí nepřerušil hru dříve.
Vysvětlivka 1 - Dokončením akce družstvem, které má kotouč v držení, se rozumí, že kotouč musí získat do svého držení, mít jej pod kontrolou nebo úmyslně jej zahrát hráč nebo brankář soupeřova družstva, anebo kotouč musí být zašlápnut. Odražení kotouče od kteréhokoli hráče soupeře, branky či hrazení není dokončením akce.
Jinak též hodně zdraví a zdaru v roce 2006
08.01.2006 - 12:33:16
Suter
Zdravim..... Cestovi prajem vela zdravia a zdaru a vsetkym krasny rok 2006.
Tak a teraz otazka: Uz sme to tu raz riesili, ale predsa som na vlastne oci videl situaciu, o ktorej som tu konkretne ja rozpraval a rozhodca, ktory tu situaciu posudzoval, urobil presny opak toho, co sa tu povedalo. V zapase sa stalo, ze bolo signalizovane po jasnom faule vylucenie hraca. Brankar odcestoval na striedacku a naskocil na lad siesty hrac. a zrovna tento siesty hrac nezachytil prihravku dozadu od svojho spoluhraca a puk sa doklzal do opustenej branky. Na toto hlavny rozhodca reagoval tak, ze gol uznal a pripisal ho tomu hracovi supera, ktory bol najblizsie k prihravajucemu hracovi. A zhodou okolnosti to bol hrac, ktory mal ist sediet na trestnu lavicu. Bolo toto rozhodnutie spravne?
06.01.2006 - 12:34:42
dr.karel
Česťa: Jo, bylo to míněno jako souhlas.

Ale k tomu zápisu: To chceš jako říct, že se má vyplňovat zápis takto:

brankář 1

(brankář 2) - nastoupí-li

obránce 1L

obránce 1P

L křídlo 1

centr 1

P křídlo 1

obránce 2L atd.?

To snad ne? Jaký by to sakra mělo smysl?

06.01.2006 - 10:05:50
Česťa 2
For dr.karel
Ja take zdravim. Mela by to byt novinka. Resil jsme to s par rozhodcima na vyssi urovni, nez jsem ja a vsichni mi rekli to same. Navic to od nas zacinaji vyzadovat. A nebo zase Halas nevi co se ma delat. :-)

Pokud jde o to srazil, mne to taky tak prijde. Ale odpovedel jsem tak, ze pokud opravdu fauloval, jak by mel sudi dal postupovat. A s tim doufam souhlasis.
04.01.2006 - 14:08:00
dr.karel
Nejprve zdravím Česťu a přeji mu hodně zdravíčka.

K tomu zápisu: Nějaká novinka??? Zápis (v normálních soutěžích, tj. v ELH to tak nemusí být) se snad může vyplnit v jakémkoliv pořadí, pouze brankář musí být uveden jako první. Trenér pouze na začátku označí zahajovací sestavu/pětku, která musí být dodržena (až na výjimky).

Pokud jde o toho brankáře: "Srazil" podle mě znamená, že k žádnému faulu nedošlo, takže by se nic nepískalo.

04.01.2006 - 13:04:49
Česťa 2
For fanousek
No ja bych si dovolil na otazky odpovedet v opacnem poradi. Takze ohledne toho brankare, brankar je hrac jako kazdy jiny. Takze pokud na nej jel hrac sam a MEL puk pod kontrolou v okamziku faulu, melo by byt trestne strileni. Pokud ho nemel, tak dve minuty. Za predpokladu ze brankar opravdu fauloval. Otazka je bohuzel nekonkretni (termin "srazil se" moc o danem zakroku nevypovida, spise to navadi, ze doslo k nezavinene srazce) a nemuzu presne odpovedet, protoze jsme zminenou situaci nevidel. To ze se brankar zranil je druha vec, ale jestli fauloval, melo se to trestat.

A ted k tomu zapisu. Po odpovedi jsme musel dlouho patrat. Nakonec jsem nasel odpoved, ale upozornuji, ze plati jen pro soutze rizene CSLH, to jest od zacku az po 1. ligu. Neplati nejspis pro Extraligu. Zapis se musi vyplnit dle sestavy a na prvni buly musi nastoupit prvni petka dle zapisu. Vyjimka je v pripade, ze dojde ke zraneni hrace (napr. jeste na rozbrusleni). Pak uz muzou nastupovat hraci jak chteji (respektive jak chce trener). A co se tyka Extraligy, patral jsem po tom, jestli tam je zmena (doslo mi, na ktereho trenera se totiz narazi). Bohuzel pri patrani jsem zjistil, ze to nikdo nevi na sto procent, ale zmena tam asi bude. Ale jiste to nevedi ani sami extraligovy rozhodci. Takze bohuzel nemuzu stoprocentne odpovedet.
02.01.2006 - 10:11:29
fanousek
Ja bych mel 2 otazky. Za prve. Slysel jsem neco o tom,ze se zapis musi vyplnovat dle toho, jak do utkani nastoupi jednotlive petky. Je to pravda? Jestli ano, jak to, ze je mozne, ze jeden nejmenovany cesky trener vyplnuje zapis dle cisel, aby skryl sestavu. A za druhe. Nedavno jsme byl svedkem toho, jak na brankare sam ujizdel hrac s pukem. Brankar vystartoval proti a srazil se s hracem, ktery jel sam na branu a mel pod kontrolou puk. Brankar se pri tom zranil. Melo se nejak vylucovat, pripadne naridit trestne strileni? Dekuji za odpoved.
08.12.2005 - 15:26:39
Česťa 2
For Dufi
Muze. Hlavni rozhodci muze pouzit videorozhodciho jen pri prerusene hre a bezne se stava, ze nastane moment, kdy je treba posoudit situaci videorozhodcim a presto se dale hraje, nebot nedoslo k preruseni hry. Teprve az pri preruseni jde rozhodci konzultovat s videorozhodcim. Rozhodci by ale mel konzultovat pri nejblizsim preruseni. Ne treba az po dalsich peti. To dokonce i zakazuji pravidla. V pripade, ze padl gol (coz je vlastne jedine, co muze s nim konzultovat), plati cas golu, kdy byl dosazen. A podle toho se postupuje v navaznosti na ostatni pravidla. Byla-li presilovka, tak se pocita jako vyuzita, byla-li signalizovana vyhoda, trest se neuklada, apod.

A nakonec jeden priklad ze skutecnosti. V NHL pred nekolika lety doslo k obdobne situaci. Jedno muzstvo vstrelilo gol (nastrelilo vnitrni bilou konstrukci a puk vyletel rychle ven). Hralo se dal a padl gol na druhe strane. Takze videorozhodci rozhodoval, ktery gol bude platit. V pripade, ze by mel platit ten prvni (taky se tak stalo), druhy nemohl platit.
06.12.2005 - 13:10:47
Dufi
Dokdy se může rozhodčí poradit s videorozhodčím při sporné brance? Může se třeba od sporného momentu hrát dál a vrátit se k němu až při přerušené hře? Co se děje s případnými góly nebo tresty, které jsou uděleny potom?
05.12.2005 - 16:02:47
Česťa 2
For Sgt.Pepper
To se budete muset obratit na webmastera stranek. Ale co jsem o nem slysel, tak az si udelam extraligovou licenci, tak to prepise dle Vasich pozadavku. :-)
04.12.2005 - 1:01:58
Sgt.Pepper
Měl jsem na mysli, že by se ten pravý sloupec mohl opravit ( .....má 1.třídu 5 let a řídí soutěže ČSLH )
30.11.2005 - 8:21:50
Česťa 2
For Sgt.Pepper
Dekuji za prani. Jinak jsem opravdu rozhodci, piskajici hokej v Cesku. Bohuzel nemam extraligovou licenci, zatim. Jinak to kdo jsem a co piskam se tu uz resilo, viz nize. A co se tyka hacku a carek, ja jsem zvyklej na internetu takhle psat. Predem se timto omlouvam, pokud to nekomu vadi a ma s tim problem. Dekuji za pochopeni.
29.11.2005 - 0:36:01
Sgt.Pepper
Pokud je to tak, tak přeju hlavně zdraví, ale to přeju vždycky, na ostatním houby záleží. Takže jenom malý rýpanec : v pravém modrém sloupci je uvedeno : Kdo je Česťa ?
Čestmír Spravedlivý je hokejový rozhodčí s extraligovou licencí, pískající hokej v Česku. Snaží se o lepší vzájemné pochopení a širší povědomí o hokejových pravidlech. Ze zřejmých důvodů si přeje zůstat inkognito. Nepátrejte, neprozradíme :-) A co Česťa2 A co hacky a carky ?
28.11.2005 - 16:12:17
Česťa 2
For Sgt.Pepper
Kez by ten chlast zustal. Bohuzel se musim omluvit a vysvetlit, proc jsem prestal odpovidat. Kritika ze strany lidi, co se do mne navazeli nebyla tim duvodem. Uznavam, ze kritika je nekdy nejlepsi zpusob, jak se neco naucit a par kritik bylo opravnenych.

Kratce pred tim mi byla zjistena leukemie. Postoupil jsme agresivni lecebnou terapii a bohudik jsem uz relativne v poradku. Mozna mne nekteri odsoudite, ale asi pochopite, ze jsem na odpovidani tady nemel naladu.

A ted, v posledni dobe se dosti debatovalo o mnoha problemech. Ja se pokusim jich par rezebrat a treba tim zacnu tady novou diskusi.

Aktualni je asi novy "metr" ktery nasadili rozhodci v poslednich zapasech. Hodne na internetu probehlo, ze to kazi hokej, ze se z neho stane neatraktivni sport a ze hokej je o duraze. S tim se da i do jiste miry souhlasit. Ale pravidla umoznuji duraznou a agersivni hru a pritom cistou. Problem je, ze vetsina hracu takhle dosud neumi hrat. To vychazi i z jejich neznalosti zakladnich pravidel, kterou dokazuji jejich vyroky do medii. Take mne pobavilo, ze hraci i fanousci co minulou sezonu nadavali, ze se nepiska hodne drobnych faulu hokejkou, nyni prave nadavaji ze to chybi. Nekterym lidem se asi neni mozno zavdecit.

Doufam ze jste muj radoby filozoficky pokus vydrzeli a ceka na vase otazky. S pozdravem Cesta 2.
16.09.2005 - 10:45:12
Sgt.Pepper
Největší hokejový a chlastací server v zemi ?! Asi tady zůstal už jenom ten chlast, co ??
05.04.2005 - 13:46:40
Dr.Aude
dr.karel - Ano,ano,ano, ale. S poslední větou nesouhlasím. Nejen to. Bojuji proti ní, viz. Alka 23.3. - terminologie. Ano, vykládají oba, ale - soudce soudí, rozhodčí rozhoduje ! To není zcela totéž ! :-)))))))
05.04.2005 - 11:35:27
dr.karel
Dr.Aude - Ano, vždy záleží na posouzení rozhodčího. Je to jak v životě. Tak jako se nedá pestrost života plně postihnout právními normami, nedá se ani pestrost hokeje postihnout pravidly. A tak jako právní normy vykládá soudce, vykládá pravidla rozhodčí.
05.04.2005 - 9:59:02
Dr. Aude
to dr.karel - Vždy záleží na posouzení rozhodčím, a vemte jed na to, že oko rozhodcovo tu situaci vidí úplně jinak, než všichni ostatní. Jsou jen dvě možnosti řešení. Zaprvé viz Česťa III, zadruhé dát rozhodčímu třetí oko - kameru na čelo, aby divák věděl, co vidí rozhodčí a lépe chápal jeho posuzování.
04.04.2005 - 11:52:50
dr.karel
to Suter: "Bol som totiz svedkom toho, ked aj pri avizovanom ofsajde hraci mimo hry forcekovali v obrannej tretine supera ale bez zjavnej snahy sa puku dotknut a nic sa nepiskalo" - tady by se asi pískat mělo

"a na druhej strane zasa bol piskany ofsajd po situacii, ked bol puk vstreleny do tretiny, v ktorej sa z ladu dvihal po narazeni na mantinel hrac evidentne otraseny a vobec nemajuci zaujem zapojit sa do hry." - a tady zase ne (Pokud nebyl puk nastřelen na bránu nebo netrefil útočícího hráče.)

03.04.2005 - 17:01:35
Suter
dr.Karel ... tvojej odpovedi vooooobec nerozumiem
03.04.2005 - 17:01:16
Suter
tvojej odpovedi vooooobec nerozumiem
01.04.2005 - 16:56:04
Česťa III
Na dnešním nočním zasedání se komise rozhodčích usnesla, že všechna dosavadní pravidla řízení zápasů SE RUŠÍ. Správné rozhodnutí. Vše se tím velmi zjednoduší. Veškeré dění bude optimalizovat příslušný hlavní rozhodčí, vybíraný na zápas obálkovou metodou. Odpadnou všechny problémy, plynoucí z nejasného a nejednoznačného výkladu pravidel. Rozhodčí odloží pruhovaný dres, navléknou vesty, označené šerifskou hvězdou, a místo píšťalky budou vyzbrojeni dvojicí moderních koltů k okamžitému řešení problémů i s jejich původci. Namísto hloupých dotazů se můžete připojit ke gratulantům. Rozvoj a budoucnost našeho hokeje je zajištěna.
31.03.2005 - 12:07:23
dr.karel
to Suter: Myslim, ze tvuj vyklad je naprosto spravny.
29.03.2005 - 20:19:37
Suter
Tak sa teda pridam otazkou na znovumrtvych rozhodcov aj ja:
Ako je to s posudzovanim a piskanim ofsajdov? Bol som totiz svedkom toho, ked aj pri avizovanom ofsajde hraci mimo hry forcekovali v obrannej tretine supera ale bez zjavnej snahy sa puku dotknut a nic sa nepiskalo a na druhej strane zasa bol piskany ofsajd po situacii, ked bol puk vstreleny do tretiny, v ktorej sa z ladu dvihal po narazeni na mantinel hrac evidentne otraseny a vobec nemajuci zaujem zapojit sa do hry. Ako to teda je? Dakujem hlavne za SKOREE vysvetlenie.
29.03.2005 - 11:48:05
Alka
Tak dobře, konkrétní situace. Otázka pro všechny. Včera, Vítkovice-Zlín, II.třetina, asi 6.minuta. Vůjtek dostává od Čecha široko daleko viditelnou sekyru s nápřahem. Vzápětí k němu Čech dojíždí na kontakt, z druhé strany do sendviče ještě obránce. Čech jde k zemi a Vůjtek na hambu. Ani opakovaný zpomalený záběr neohaluje jeho sekání nehybnou hokejkou. Prosím Vás, viděl ještě alespoň jeden člověk to, co rozhodčí ??
29.03.2005 - 11:47:22
Alka
Tak dobře, konkrétní situace. Otázka pro všechny. Včera, Vítkovice-Zlín, II.třetina, asi 6.minuta. Vůjtek dostává od Čecha široko daleko viditelnou sekyru s nápřahem. Vzápětí k němu Čech dojíždí na kontakt, z druhé strany do sendviče ještě obránce. Čech jde k zemi a Vůjtek na hambu. Ani opakovaný zpomalený záběr neohaluje jeho sekání nehybnou hokejkou. Prosím Vás, viděl ještě alespoň jeden člověk to, co rozhodčí ??
23.03.2005 - 16:33:54
Alka
Ale teď vážně. Nejde mi na rozum jedna věc. Proč rozhodčí nemají nařízeno pískat jen to, co vidí? Odpustil bych jim, že nevidí Hamrlíka hrát širočinou (i když na následující vhazování bych si půjčil stejný klacek, třeba by si už všimli), nevadí mi, že Collina odpískal faul Němce, který viděl, a ne faul na něj, který neviděl, vždyť v utkání bývá mnoho momentů, kdy se vzájemně fauluje několik dvojic hráčů, a rozhodčí si prostě může vybrat, co z toho uvidí. Ale jak mohou pískat věci, které se nestaly? Např. simulování Slepičky na Spartě (omlouvám se za ten fotbal), nebo už jsem v hokeji viděl, že vyloučí hráče, který u situace vůbec nebyl? Je to princip toho kotouče v lapačce za brankovou čarou - co nevidím, nepískám. Ale každý z P.T. vážených čtenářů jistě viděl mnoho situací, kdy rozhodčí píská věci, které se nestaly, např. za vzájemnou potyčku vyloučí hráče, který ani nezvedl ruku a disciplinovaně se nechal otloukat, zapískají ofsajd, nebo zakázané uvolnění, které nebyly, atd. Nemůže to komise rozhodčích nějakým způsobem léčit ? Má-li ten, kdo rozhoduje o výsledku, halucinace, lze se nadít mnoha překvapení.
 
nahoru dolů